Hyundai NEXO – propojí Vaší domácnost s Internetem věcí a exceluje i v extrémních podmínkách

09.01.2018

Nový vůz Hyundai s pohonem na elektřinu z vodíkových palivových článků se jmenuje NEXO. Novinka nabídne ty nejpokročilejší asistenční a bezpečnostní systémy a má být vlajkovou lodí technologicky pokročilých vozů Hyundai. Automobilka hodlá do roku 2025 uvést na světové trhy celkem 18 ekologicky šetrných automobilů.

Nové SUV nese název NEXO a do současné ekologické mobility přináší několik převratných novinek. Automobilka představila několik zásadních vylepšení v oblasti systému autonomního řízení nebo například možnosti propojení vozu s domácností prostřednictvím technologií Internetu věcí (Internet of Things – IOT). K dalším novinkám patří inteligentní hlasové ovládání funkcí vozu či monitoring míry stresu a životních funkcí řidiče a schopnost vozu adekvátně na ni reagovat.

Monitor sledování slepých úhlů

Monitor sledování slepých úhlů (Blind-spot View Monitor – BVM) je čerstvou novinkou. Řidiči umožňuje při změně jízdních pruhů v obou směrech díky kamerám pozorovat na centrálním displeji okolí vozu. Systém používá širokoúhlé monitory prostorového zobrazení (SVM) na každé straně vozidla pro sledování míst, které není možné vidět ve zpětném zrcátku.

Pomoc při jízdě po ulici (LFA) a pomoc při řízení dálnice (HDA)

Jako první model Hyundai dále nabízí NEXO zcela novou funkci Lane Following Assist (LFA), která pomáhá automatickým nastavením řízení udržet vůz ve středu jízdního pruhu v rychlostech od 0 až do 144 km/h jak na dálnicích, tak i v ulicích města. Společně s asistenčním systémem (HDA - Highway Driving Assist), který využívá citlivé snímače a mapová data pro zajištění bezpečného provozu a automatické úpravy rychlosti, budou řidiči schopni překonávat dlouhé vzdálenosti s ještě větší mírou komfortu a bezpečí.

Remote Smart Parking Assist (RSPA)

Vůz nabízí také dálkový inteligentní parkovací asistent (RSPA - Remote Smart Parking Assist), který umožňuje zaparkovat, vyjet z garáže nebo parkovacího místa i bez řidiče ve voze. Systém umí zaparkovat i do kolmého parkovacího místa, zatímco řidič stojí mimo vůz na chodníku.

Hyundai NEXO

„Energie z vodíkových článků je klíčem k budování udržitelnějšího životního prostředí. Hyundai již dříve zavedl vodíkovou technologii do vozů ix35 a Tucson," uvedl Dr. Woong-chul Yang, viceprezident společnosti Hyundai Motor Company. „Jako další výsledek našeho úsilí o úsporu energie představujeme druhou generaci palivových článků pro elektrický pohon, která je vyvrcholením těch nejmodernějších technologií."

Druhá generace komerčních palivových článků bude k dispozici na vybraných trzích již od počátku roku 2018. Ve srovnání s předchozími modely Fuel Cell má NEXO odhadovaný dojezd cca 800 km. Současně se u novinky zvýšilo zrychlení a celkový výkon.

Testování modelu NEXO prokázalo jeho použitelnost i v extrémních klimatických podmínkách. I v teplotách -30 stupňů Celsia, je vůz schopen startovat během 30 vteřin. Díky špičkové technologii chlazení fungují palivové články velmi dobře i při venkovních teplotách dosahujících 50 stupňů.

Vůbec poprvé má model s vodíkovými články vlastní design a uspořádání, které přináší několik výhod:

• Menší hmotnost

• Zlepšený poměr výkonu k hmotnosti

• Rychlejší zrychlení z 0 na 100 km/h než předchozí model ix35 Fuel Cell a Tucson FCEV

• Prostornější interiér

• Baterie v zavazadlovém prostoru

• Vylepšené uspořádání systému palivových článků

NEXO vs. uspořádání u předchozího modelu Tucson

• NEXO má výkonnější palivové články a baterie a pohánějí silnější motor

• Hnací jednotka NEXO je lehčí a má lepší umístění

• Vůz má vylepšené zásobníky vodíku

Vylepšení hnacího ústrojí