Prodeje Hyundai meziročně vzrostly o 5,1 %

07.12.2017

Automobilka Hyundai prodala na českém trhu od začátku roku 19 849 osobních a lehkých užitkových vozů. To představuje meziroční nárůst o 5,1 %. V prodejích fyzickým osobám je Hyundai druhou nejúspěšnější automobilkou se 14% podílem na trhu.

Nejprodávanějším modelem značky byl v listopadu model i30. Se 715 prodanými vozy jde o druhý nejprodávanější vůz v kategorii nižší střední třídy. Od začátku roku se aktuálního hitu automobilky vyráběného v Nošovicích prodalo jen na českém trhu 6 876 kusů.

Velmi dobře se dařilo také modelu ix20, který od počátku roku zvolilo 4 137 českých řidičů. Tento vůz nadále drží s více než 60% tržním podílem pozici jasné jedničky v kategorii malých MPV. Od počátku roku se na špičce prodejních žebříčků drží také model Tucson, kterého se za jedenáct měsíců letošního roku prodalo 3 374 kusů, což je o 16,8 % více, než ve stejném období minulého roku. Model Tucson je ve své kategorii SUV-C za rok 2017 vůbec nejprodávanějším vozem.

Uvedená čísla o prodejích jsou očištěna o zmanipulované účelové registrace, tedy vozy, které automobilky zaregistrují takzvaně na sebe, ale do 150 dnů registraci zruší a vůz prodají v jiné zemi. Ve zveřejňovaných reálných prodejích není započtena ani tzv. neprůhledná kategorie, a to z toho důvodu, že v této kategorii nelze jednoznačně identifikovat koncového zákazníka.