Charismatický design: zcela nový Hyundai i30 Fastback

12.09.2017

Hyundai i30 Fastback je první pětidveřové kupé v segmentu kompaktních vozůProdej modelu i30 Fastback bude v Evropě zahájen začátkem roku 2018 a mezi jeho charakteristické prvky patří kaskádovitá maska chladiče Hyundai, nižší, elegantně se svažující linie střechy, která ústí do výrazně klenutého spoileru, integrovaného do karoserie, a markantní střešní sloupky C. i30 Fastback demokratizuje vyspělou techniku a činí prémiové funkce dostupné pro všechny

Zcela nový Hyundai i30 Fastback rozšíří od začátku příštího roku v Evropě modelovou řadu i30. Nový druh karoserie odráží designérský styl značky Hyundai, který jej obohacuje o sofistikované prvky s elegantním charakterem.

„Modelová řada i30 představuje základ nabídky značky Hyundai v Evropě,“ říká Thomas A. Schmid, provozní ředitel společnosti Hyundai Motor Europe. „Model i30 Fastback je nejnovějším členem naší řady i30, který přináší do tohoto oblíbeného segmentu nový jedinečný přístup. Sofistikovaný design tohoto modelu vyjadřuje podstatu naší filozofie, s níž činíme prémiový design dostupný pro každého. Hyundai i30 Fastback je první elegantní pětidveřové kupé v kompaktním segmentu, které potvrzuje naše úsilí o neustálé inovace a spokojenost zákazníků.“

Sofistikovaná silueta a charismatické proporce

Hyundai i30 Fastback je charakterizován pevnou postavou a sportovními, prodlouženými liniemi. Díky snížení výšky kaskádovité masky chladiče na přídi vyvolává dojem větší šířky s ještě preciznějšími tvary, které přitahují pozornost ke kapotě. Spodní horizontální otvor pro přívod vzduchu pod maskou chladiče dodává přídi modelu i30 Fastback charismatický výraz.

Výrazné okraje v rozích karoserie a šikmý spodní přední spoiler vytvářejí svalnatý, hrdý vzhled. Světla pro denní svícení s diodami LED a světlomety s prémiovými tmavými vnitřními plochami završují vizuální dojem modelu i30 Fastback při pohledu zpředu.

„Hyundai i30 Fastback přináší revoluci. Jsme první značkou s velkým objemem prodeje, která vstupuje do kompaktního segmentu s elegantním a sofistikovaným pětidveřovým kupé,“ vysvětluje Thomas Bürkle, šéfdesignér v evropském designérském středisku Hyundai. „Při návrhu designu modelu i30 Fastback jsme si pohráli s proporcemi modelové řady i30 snížením výšky kaskádovité masky chladiče a linie střechy. Elegantní siluetu dále umocňuje velkoryse klenutý tvar zadního spoileru. Náš tým dokázal vytvořit čistý design, který kombinuje ducha sportovního vozu s komfortem luxusního sedanu. Díky tomuto inovativnímu přístupu ke kompaktním vozům umožňujeme našim zákazníkům, aby mohli expresivně vyjádřit svůj životní styl i při řízení modelu i30 Fastback.“

Hyundai i30 Fastback má sofistikovanou siluetu s typickými dynamickými proporcemi sportovního kupé díky elegantně klesající linii střechy, dlouhé kapotě a svalnatě tvarované karoserii. Štíhlá kabina je posazena na širokém tělese karoserie a celkový dojem umocňují široké podběhy kol, které propůjčují vozu pevný postoj. Pomocí klasických postupů v oblasti automobilového designu byla střecha snížena o 25 milimetrů v porovnání s pětidveřovým modelem i30, což ještě více zvýrazňuje pocit stability vozu na silnici, zlepšuje aerodynamiku a zanechává dramatický dojem.

Kabina má elegantní tvar, který je inspirován tvarem slzy a směrem k zádi se zužuje. Zadní část karoserie je navíc podpořena jejími silnými rameny. Díky důrazu na záď vypadá i30 Fastback zdatně a asertivně.

Charismatická silueta modelu i30 Fastback je završena velkoryse klenutým zadním spoilerem, který je integrován do zadního výklopného víka a pokračuje až k zadním skupinovým svítilnám. Členění a tvarování ploch vytváří živou hru světla a stínu, což dodává vozu dramatické napětí. Střešní sloupky C a zadní okno jsou inspirovány prémiovým segmentem a vyznačují se ušlechtilými tvary, které zvýrazňují zužující se spodní linii oken a umocňují dojem dynamického, aktivního pohybu vpřed.

Pro model i30 Fastback je na výběr celkem dvanáct barev karoserie: tři laky s perleťovým efektem – modrá Stargazing, šedá Micron a černá Phantom – a sedm metalických laků – modrá Clean Slate, měděná Intense, šedá Moon Rock, červená Fiery, stříbrná Platinum, modrá Ara a White Sand. Paletu doplňují dva nemetalické laky – červená Engine a bílá Polar. Pro interiér si mohou zákazníci vybrat tři různé barvy: černá Oceanids, šedá Slate nebo nový a jedinečný interiér v odstínu červená Merlot.

Sportovní jízdní dynamika

Jízdní dynamika modelové řady Hyundai i30 byla nekompromisně testována a zdokonalena inženýry evropského testovacího centra Hyundai Motor na „Severní smyčce“ slavného závodního okruhu Nürburgring.

Hyundai i30 Fastback má několik významných odlišností v porovnání s ostatními karosářskými verzemi modelové řady i30. Oproti pětidveřové verzi i30 byla světlá výška podvozku modelu i30 Fastback snížena o 5 mm a tuhost odpružení se zvýšila o 15 %. Výsledkem jsou ještě dynamičtější a agilnější jízdní vlastnosti při zachování vysoké úrovně komfortu.

Díky snížené střeše a světlé výšce je i30 Fastback s celkovou výškou 1425 mm o 30 mm nižší než pětidveřová verze, což umocňuje elegantní a dynamické proporce nového modelu. Vůz s prodlouženou siluetou má celkovou délku 4455 mm, a je tedy o 115 mm delší než pětidveřová verze.

Nejlepší standardní bezpečnostní výbava ve své třídě

Hyundai i30 Fastback nabízí nejmodernější prvky aktivní bezpečnosti a, stejně jako ostatní členové modelové řady i30, demokratizuje vyspělou techniku. Modely i30 nabízejí nejlepší standardní výbavu ve své třídě v oblasti aktivní bezpečnosti, která zahrnuje asistenta pro odvrácení kolize s překážkou vpředu FCA (Forward Collision-Avoidance Assist), upozorňování na únavu řidiče DAW (Driver Attention Warning), asistenta dálkových světel HBA (High Beam Assist) a asistenta pro jízdu v jízdním pruhu LKA (Lane Keeping Assist).

Asistent pro odvrácení kolize s překážkou vpředu FCA (Forward Collision-Avoidance Assist) v modelu i30 Fastback pracuje ve třech fázích a využívá kameru. Nejprve řidiče vizuálně a akusticky upozorní. Ve druhém kroku aktivuje brzdy v závislosti na stupni rizika kolize a ve třetí fázi brzdí maximální intenzitou, aby zabránila nehodě, nebo minimalizovala rozsah škod, pokud je kolize neodvratitelná. Na přání dodávaná funkce rozpoznávání chodců používá přední radarový senzor a zabraňuje kolizi s chodcem, nebo omezuje důsledky srážky s ním.

Funkce upozorňování na únavu řidiče DAW (Driver Attention Warning) ve výbavě modelu i30 Fastback chrání řidiče tím, že sleduje jeho chování za volantem, aby detekovala nedbalé řízení nebo únavu a zabránila potenciální nehodě.

Chytrý tempomat SCC (Smart Cruise Control) s funkcí Stop & Go udržuje konstantní rychlost jízdy a vzdálenost od vpředu jedoucího vozidla automatickým zrychlováním a brzděním v rozsahu rychlostí až do 180 km/h. Pokud vpředu jedoucí vozidla zastaví, systém Stop & Go začne brzdit až do úplného zastavení. Jakmile se silnice před vozem uvolní, vůz se opět rozjede a dosáhne nastavené rychlosti.

Prostor po stranách a za vozidlem je hlídán asistentem pro sledování slepého úhlu BCW (Blind-Spot Collision Warning). Je-li detekováno jiné vozidlo, objeví se vizuální upozornění ve vnějších zpětných zrcátkách.

Systém RCCW (Rear Cross-Traffic Collision Warning) snižuje riziko kolize s přijíždějícími vozidly ze stran při couvání z úzkých míst se špatnou viditelností. Řidič je upozorňován vizuálně a akusticky.

Asistent pro jízdu v jízdním pruhu LKA (Lane Keeping Assist) sleduje polohu vozidla v jízdním pruhu a upozorňuje řidiče na nebezpečné vyjetí či manévry při jízdě rychlostí vyšší než 60 km/h. Řidiče nejprve zvukově a vizuálně upozorní a poté zasáhne do řízení, aby vrátil vůz zpět do svého jízdního pruhu.

Dopravní značky, omezující rychlost jízdy, okamžitě rozpoznává asistent pro sledování dopravního značení ISLW (Intelligent Speed Limit Warning), který zobrazuje omezení rychlosti jízdy v reálném čase. Informace se objeví jak na displeji navigačního systému, tak na displeji TFT na panelu přístrojů.

Asistent dálkových světel HBA (High Beam Assist) detekuje za tmy protijedoucí i vpředu jedoucí vozidla a v případě potřeby zapíná tlumená světla, čímž minimalizuje riziko oslňování ostatních řidičů. Systém HBA automaticky aktivuje dálková světla, aby zajistil řidiči nejlepší možnou viditelnost, jakmile nejsou v dohledu žádná vozidla.

Chytré funkce v oblasti konektivity

Hyundai i30 Fastback nabízí zákazníkům na přání novou generaci navigačního systému s 8“ dotykovým displejem, včetně nejmodernějších funkcí v oblasti konektivity, jako jsou Apple CarPlay a Android Auto. Oba systémy umožňují uživatelům připojit svá zařízení pro přehrávání hudby, telefonování nebo navigování s možností ovládat příslušné funkce na displeji. Navigační systém se navíc dodává s bezplatným předplatným služeb LIVE Services po dobu sedmi let. Tyto služby nabízejí aktuální informace o počasí, dopravě, místech měření rychlosti a internetové vyhledávání zajímavých cílů v reálném čase. Hyundai i30 Fastback je také nabízen se systémem pro bezkabelové nabíjení chytrých telefonů dle standardu Qi.

Zákazníci mají na výběr různé verze audiosystému. Standardní audiosystém je vybaven monochromatickým 5“ displejem s Bluetooth, na přání dodávaná verze disponuje 5“ kapacitním dotykovým displejem LCD a integrovanou dynamickou zadní kamerou.

Dynamické a hospodárné motory

Nabídka motorů pro model i30 Fastback zahrnuje dvě zážehové jednotky s menším zdvihovým objemem a přeplňováním turbodmychadlem, které byly nově představeny v modelové řadě i30.

Zákazníci mají na výběr přeplňovaný čtyřválec 1.4 T-GDI o výkonu 140 k nebo přeplňovaný tříválec 1.0 T-GDI, poskytující výkon 120 k (předběžné hodnoty kombinované spotřeby paliva v l/100 km pro modelovou řadu Hyundai i30 Fastback: 5,5 – 5,0; předběžné hodnoty emisí CO2: 125 – 115 g/km*). Zážehový motor 1.4 T-GDI je nabízen s šestistupňovou mechanickou převodovkou nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, která dává řidiči na výběr zcela automatický provoz nebo režim manuálního řazení. Jednotka 1.0 T-GDI se dodává s šestistupňovou mechanickou převodovkou. Všechny motory jsou standardně vybaveny systémem ISG (Integrated Stop and Go) pro ještě hospodárnější provoz. Nabídka motorů pro modelovou řadu i30 Fastback bude rozšířena o nově vyvinuté hospodárné vznětové čtyřválce s přeplňováním turbodmychadlem, dodávané ve dvou výkonových verzích: se 110 k a 136 k. Obě verze bude možné kombinovat s šestistupňovou mechanickou převodovkou nebo se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou 7DCT.

Vyroben v Evropě

Třetí generace modelové řady i30 definuje DNA produktové řady společnosti Hyundai Motor v Evropě, protože je navržena, vyvinuta, testována a vyráběna v Evropě. Hyundai Motor při její výrobě využívá infrastrukturu, kterou v Evropě vybudoval v průběhu uplynulých 25 let. Hyundai Motor hodlá navázat na dosavadní úspěch modelů řady i. Od představení první generace modelové řady i30 v roce 2008 bylo v Evropě prodáno více než 800 000 vozů.

***

Hyundai i30 Fastback nebyl dosud homologován. Proces homologace probíhá v rámci uvádění na evropské trhy.

Technické údaje

KAPPA 1.0 T-GDI, 12 ventilů, DOHC D-CVVT

Zdvihový objem

998 cm3