Oba vozy Hyundai i30 N úspěšně dokončily 24hodinovku na Nürburgringu

01.06.2017

Hyundai i30 N 24h Nürburgring

Hyundai Motor je zase o krok blíž ukončení vývoje modelu i30 N poté, co o víkendu dva modely absolvovaly 24 hodinový závod ADAC Zurich v Nürburgringu. Model i30 N je prvním vysoce výkonným vozem Hyundai a jeho uvedení na trh je v plánu na podzim tohoto roku. Dvojice závodních speciálů ujela dohromady 244 kol, což je více než 6000 km na trati.

„Absolvovat čtyřiadvacetihodinový závod na Nürburgringu je pro nás opravdovým úspěchem. Oba vozy i30 N dokončily závod bez jakýchkoli technických problémů. S výkonem a výdrží vozů jsme opravdu spokojeni," řekl Albert Biermann, viceprezident a vedoucí testování vysokovýkonných vozidel v Hyundai Motor. „Jen s malými úpravami na obou modelech jsme předvedli možnosti modelů i30 N v jednom z nejnáročnějších závodů na světě."

Čtyřicátý pátý ročník závodu ADAC Zurich 24 navštívilo o víkendu více než 205 000 fanoušků, aby vidělo v akci 156 zúčastněných vozů. Legendární závod je doslova festivalem pro všechny milovníky motoristického sportu.

Dva upravené vozy modelu i30 N, který je těsně před spuštěním sériové výroby, závodily ve třídě SP3T (turbomotory o objemu 1,6 až 2,0 litrů). Až na nutnost drobné opravy zádě u vozu č. 95 po kolizi, absolvovala obě auta celý závod bez jakýchkoli technických problémů. Celkově 6 000 najetých kilometrů poskytlo inženýrům Hyundai cenná data a zkušenosti například ohledně jízdních vlastností nebo výkonu motoru.

Vůz č. 92 skončil ve své třídě SPT3 na 4 místě z 10 posádek (startovalo 12) a celkovém 50. místě ze 109 posádek, které závod dokončili. 51 posádek ze 160 během závodu odstoupilo. Oba vozy byly vybaveny motorem s turbodmychadlem o objemu 2,0 l v kombinaci se šestistupňovou manuální převodovkou. Stejné hnací ústrojí bude použito i v sériovém modelu. Pro účast na 24hodinovém závodě byla obě auta upravena s ohledem na bezpečnost jezdců, takže vozy měly instalovanou homologovaná klec FIA, ve výbavě byl hasicí přístroj a závodní sedačky. Pro lepší přilnavost a brzdný výkon byly vybaveny závodními pneumatikami a brzdami. Navíc přední i zadní část vozů byla pro lepší aerodynamiku vybavena přítlačnými křídly.

Hyundai i30 N 24h Nürburgring

Hyundai i30 N bude prvním vysoce výkonným modelem Hyundai Motor. "N" jako počáteční písmeno názvu Namyang, kde sídlí globální centrum výzkumu a vývoje automobilky a také Nürburgring, kde je evropské testovací centrum Hyundai Motor. Logo "N" navíc připomíná šikanu, což symbolizuje sportovní zážitek z jízdy.

Společnost Hyundai Motor Co., založená v roce 1967, je součástí skupiny Hyundai Motor Group, která je od roku 2010 pátým největším výrobcem automobilů na světě a zahrnuje přes dvacet dceřiných společností a přidružených organizací působících v různých oborech automobilového průmyslu. Společnost Hyundai Motor provozuje devět výrobních závodů mimo Jižní Koreu a v roce 2016 prodala 4,9 milionu vozidel po celém světě. Vozidla značky Hyundai se prodávají ve 186 zemích prostřednictvím 5 300 dealerství a showroomů. Hyundai je také první automobilkou na světě, která sériově vyrábí ekologické vodíkové vozy Fuel Cell. Na Českém trhu prodeje znacky od roku 2007 setrvale rostou. V roce 2016 Hyundai v ČR prodal 20 496 osobních automobilů a dlouhodobě představuje nejrychleji rostoucí značkuna zdejším trhu. Další informace o společnosti Hyundai Motor a jejích produktech naleznete na adrese: www.hyundai.com nebo na českých webových stránkách www.hyundai.cz.

• Tag : Tiskové zprávy, i30 PD (nová generace), i30 N, 2017