Hyundai IONIQ zvítězil v anketě Zelené auto roku 2017

30.11.2016

Odborná porota složená z motoristických novinářů a dalších automobilových odborníků vybrala v 7. ročníku ankety Zelené auto vůz Hyundai IONIQ. Zástupci společnosti Hyundai Motor Czech s.r.o. převzali titul Zelené auto roku 2017 při slavnostním vyhlášení ankety FLEET DERBY.

„IONIQ představuje velký krok k čistší a ekologické dopravě. Jsme velmi rádi, že náš model získal toto ocenění, které je důkazem, že Hyundai míří správným směrem. Alternativní pohony jsou budoucností mobility a model IONIQ je průkopníkem v oblasti široce dostupných ekologických vozů,“ uvedl mluvčí Hyundai Motor Czech Miloš Adámek.

V modelové řadě IONIQ nabízí Hyundai v jedné karosářské variantě vůz se třemi možnostmi elektrifikovaných poháněcích ústrojí. Tuto řadu tvoří varianty IONIQ Hybrid, IONIQ Electric a IONIQ Plug-in hybrid.

Verze Hybrid a Plug-in hybrid jsou vybaveny novým zážehovým čtyřválcem o objemu 1,6 litru s přímým vstřikováním benzinu, který je kombinován se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Elektromotor modelu IONIQ Hybrid je napájen akumulátory Li-Poly uloženými pod zadními sedadly a výrobce udává u této varianty spotřebu 3,4 l/100 km a produkcí CO2 79 g/km. IONIQ Plug-in hybrid využívá rovněž akumulátory Li-Poly, se kterými ujede více než 50 kilometrů s čistě elektrickým pohonem. V případě kombinovaného provozu může jeho produkce emisí CO2 dosáhnout hodnoty pouhých 32 g/km. IONIQ Electric pak nabízí čistě elektrickou mobilitu s dojezdem až 280 km.

Všechny tři verze tohoto modelu jsou nabízeny s pětiletou zárukou na vozidlo bez omezení ujetých kilometrů a osmiletou zárukou s omezením 200 000 km na akumulátory. Na českém i na evropském trhu jsou aktuálně k dispozici verze Electric a Hybrid. Varianta Plug-in hybrid přijde do prodeje zhruba v polovině příštího roku.

Co je anketa Zelené auto roku?

Zelené auto roku 2017 je anketou, jejímž cílem je ocenit vůz, který v daném roce podle názoru odborné poroty nejvíce přispívá ke snížení zátěže na životní prostředí. Cílem je zviditelnit a podpořit alternativní a další technologie v automobilovém průmyslu ovlivňující zatížení životního prostředí.