Genesis G90 slaví na Ženevském autosalonu evropskou premiéru

07.03.2016

Hyundai Genesis G90

• Vrcholný model značky Genesis se odlišuje od konkurence nejmodernější technikou a nejvyšší úrovní kultivovanosti a luxusní výbavy
• Velký luxusní sedan vyzařuje suverenitu a originalitu prostřednictvím své „atletické elegance“ a kultivovaných a zároveň dynamických jízdních vlastností
• G90 přináší celou řadu bezpečnostních a technických inovací nejvyšší světové úrovně

Nový velký luxusní sedan Genesis G90, který bude stát na vrcholu produktové řady luxusních vozů nové značky Genesis, slaví na Ženevském autosalonu svou evropskou premiéru. G90 vstoupí do nejvyššího segmentu trhu luxusních vozů s nejlepšími technickými inovacemi na světě a nejvyšší úrovní kultivovanosti, komfortu a dynamických jízdních vlastností.

G90, navržený oddělením Prestige Design Division, které propůjčí vizuální identitu všem modelům značky Genesis, je první realizací designérského stylu „atletická elegance“, který vyniká intenzivní elegancí, přirozenou důstojností a ušlechtilostí. Vnější silueta modelu G90, s dlouhou kapotou a sofistikovanou zádí, je působivá a vytříbená. V interiéru čeká na cestující nejvyšší míra praktičnosti a luxusního komfortu, díky nejkvalitnějším materiálům s pečlivým řemeslným zpracováním a uživatelsky přívětivé ergonomii.

Technické inovace zaměřené na člověka
Základem modelu G90 jsou technické inovace, které ukazují cestu k automobilu se zcela autonomním řízením. Příkladem je soubor vyspělých systémů Genesis Smart Sense, mezi něž patří vyspělý „asistent pro jízdu na dálnici“ (pouze pro korejský trh), vyspělý chytrý tempomat ASCC (Advanced Smart Cruise Control) a asistent pro jízdu v jízdním pruhu LKAS (Lane Keeping Assistance System). Tento systém dokládá zákaznicky orientovaný přístup značky Genesis a výrazně snižuje únavu řidiče kombinací řady inovativních technologií. Tato kombinace nově vyvinutých technologií zajišťuje rovněž prvotřídní zážitky z jízdy, při níž už chybí jen krok k autonomnímu řízení. G90 se tak řadí na vrchol své třídy.

Prvotřídní komfort
Motiv „1.třídy“ pokračuje i v oblasti komfortu cestujících, pro něž G90 nabízí 1. klinicky ověřený systém SPC (Smart Posture Caring) na světě, který automaticky upravuje nastavení sedadla, volantu, vnějších zpětných zrcátek a průhledového displeje do optimální polohy pro postavu řidiče (pouze pro korejský trh). Sedadla VIP ergo pro spolucestující v modelu G90 umožňují všestranné elektrické nastavování polohy a jsou schválena německou organizací Aktion Gesunder Rücken (akce zdravá záda).

Nejvyšší úroveň luxusní kultivovanosti ve své třídě
G90 nabízí nejvyšší úroveň kultivovanosti ve své třídě, díky rozsáhlému zaměření na oblast odhlučnění a tlumení vibrací během celého intenzivního čtyřletého vývojového programu, při němž spolupracoval tým 800 lidí. Každý detail interiéru byl zpracován se zaměřením na člověka.

Ovládací prvky pro řidiče i komfortní a zábavní systémy pro cestující byly rozmístěny na základě vyspělých ergonomických analýz, zatímco materiály jsou od nejkvalitnějších dodavatelů z celého světa. Jízdní komfort a jízdní vlastnosti jsou optimalizovány kombinací vyspělého systému pohonu všech kol H-TRAC a 1. aplikace adaptivního odpružení Genesis Adaptive Control Suspension.

Sportovní agilita s kultivovaným výkonem
Majitelé G90 zažijí při jízdě v tomto voze nejvyšší úroveň kultivovaného výkonu, který je ústředním faktorem, jenž definuje charakter značky Genesis. Vývojové týmy podrobily model G90 náročným testům při sportovní jízdě na závodním okruhu Nürburgring v Německu a na americkém testovacím polygonu Mojave. Navzdory sportovnímu charakteru vozu s pohotovými reakcemi zůstává interiér výborně odhlučněný, a to s kterýmkoli ze 3 nabízených zážehových motorů: V6 3,3 litru T-GDI, V6 3,8 litru GDI nebo V8 5,0 litru GDI.

G90 bude po představení v Koreji uveden i na další trhy, včetně USA, Číny, Ruska a zemí Středního východu. Během následujících pěti let bude představeno dalších pět modelů značky Genesis.

Genesis G90 – Definice luxusu zaměřeného na člověka

01 Design

Osobitý vzhled modelu G90, navrženého novým oddělením Prestige Design Division společnosti Hyundai Motor pod dohledem šéfdesignéra Petera Schreyera, vyzařuje suverenitu a originalitu. G90 je první interpretací charakteristického designérského stylu „atletická elegance“ značky Genesis, který vytváří harmonické spojení krásy a elegance pohybu s dynamikou a výraznou explozí energie.

Vnější design
Vnější design vozu přináší do tohoto segmentu respekt a mimořádný půvab. Jak zaparkovaný, tak i jedoucí vůz vyzařuje přirozenou důstojnost „upravené elegance“. Oddělení Prestige Design Division se snažilo designem modelu G90 vyjádřit sílu a originalitu tohoto vozu a zároveň zapůsobit novým kouzlem inovativního stylu a proporcí.

Identita modelu G90 je na přídi definována především maskou chladiče „CREST“, která je charakteristickým stylistickým prvkem rodiny vozů Genesis, a je korunována novými perutěmi emblému Genesis. G90 s působivými proporcemi kombinuje dlouhou kapotu s krátkými převisy. Toto stylistické řešení umocňuje sílu tohoto modelu. Ostře tvarované světlomety LED jsou protaženy dozadu podél kapoty motoru – jedná se o jeden z hlavních designových prvků nové rodiny vozů značky Genesis.

Odvážné linie velkého sedanu, inspirované čistým moderním stylem a nenucenou elegancí, probíhají k zádi podél chromované lišty spodní hrany bočních oken. Dvojité koncovky výfukové soustavy jsou na zádi protiváhou ušlechtilých sdružených svítilen s vertikálním uspořádáním, které završují atletickou eleganci vozu.

G90 patří mezi největší vozy ve své třídě a bude nabízen v osmi sofistikovaných barvách, které umocňují charakteristické linie vozu. Barevná paleta, zahrnující mimo jiné odstíny bílá Marble, černá Onyx, zlatá Scent a modrá Neptune, dokonale ladí s kombinacemi barev a materiálů v interiéru.

Vnitřní design
Uspořádání interiéru a design v duchu „šarmantního luxusu“ modelu G90 je podřízeno požadavkům na ergonomii se zaměřením na člověka, naprostou harmonii v interiéru, nejvyšší úroveň praktičnosti a pohodlí a luxusní komfort. Každý prvek interiéru vozu prozrazuje zaměření na cestující, ať se jedná o elegantní uspořádání ovládacích prvků, autentické materiály, prošívání sedadel nebo paletu elegantních barev.

S velkou pečlivostí byly vybrány všechny materiály pro interiér modelu G90. Autentické materiály nejvyšší kvality zdobí přístrojovou desku, která se vyznačuje uživatelskou přívětivostí a krásným vzhledem. V každém prvku se tak snoubí atraktivní tvarové řešení s dokonalou funkčností. Hyundai Motor vyvinul speciální poloanilinovou kůži pro sedadla sedanu G90 ve spolupráci s předním italským dodavatelem kůží, společností Concerio Pasubio S.p.A. Nejmodernější technologie jsou v interiéru integrovány do ploch čalouněných kůží Nappa a obložených skutečným dřevem s lesklou povrchovou úpravou. Cestující jsou tak hýčkáni v prostředí 1. třídy.

02 Jízdní vlastnosti

Charakteristickou vlastností všech modelů Genesis bude spojení sportovní agility a kultivovaného výkonu. G90, vrcholný model v produktové řadě značky Genesis, dokonale ztělesňuje toto zaměření díky rozsáhlému výzkumu, vývoji a testovacímu programu.

Konstruktéři při vývoji modelu G90 úzce spolupracovali s evropským testovacím střediskem Hyundai na náročném závodním okruhu Nürburgring v Německu, a také podrobili vůz náročným testům na testovacím polygonu Mojave v USA. Týmu inženýrů se v intenzivním programu testování a vývoje modelu G90 podařilo dosáhnout úrovně jízdního komfortu, ovladatelnosti, charakteristiky řízení, kinematiky podvozku a odhlučnění interiéru, která zaručuje strhující zážitky z dokonalé jízdy, vyznačující se kombinací sportovní dynamiky a kultivovaného luxusu.

G90 má víceprvkové zavěšení všech kol v kombinaci s mimořádně vyspělými tlumiči nebo se systémem adaptivního odpružení GACS (Genesis Adaptive Control Suspension). Výsledkem je nejvyšší úroveň jízdního komfortu při zachování vynikající ovladatelnosti.

03 Bezpečnost

„Bezpečnost bez kompromisu“ dokonale vystihuje filozofii se zaměřením na člověka, která udávala směr vývoje modelu G90. Bezpečnost patří mezi výjimečné vlastnosti modelu G90, mimo jiné i díky představení několika bezpečnostních technologií nejvyšší světové úrovně v kombinaci s velmi tuhým skeletem karoserie (nejodolnější ve své třídě).

Nekompromisní bezpečnost dokládá rovněž celá řada dalších technologií, které minimalizují riziko nehody a maximalizují ochranu řidiče, cestujících a ostatních účastníků silničního provozu. Zaměření modelu Genesis na člověka je patrné například ze systému autonomního nouzového brzdění AEB (Autonomous Emergency Braking) s detekcí chodců, aktivního sledování slepého úhlu BSD (Blind Spot Detection), sledování pozornosti řidiče, chytrého asistenta dálkových světel a prostorového kamerového systému.

04 Praktická a komfortní výbava

Vývoj prvků praktické a komfortní výbavy modelu G90 vycházel z principů jednoduchosti a intuitivnosti, aby bylo cestujícím zaručeno naprosto bezproblémové cestování. Při vývoji výbavy vozidla byla velká pozornost věnována také všemu, co by mohl zákazník potřebovat, aniž by byla výsledkem nadměrná složitost nebo nadbytečnost funkcí a prvků.

Genesis G90 hledí do budoucnosti a činí další krok směrem ke zcela autonomní jízdě vyspělým asistenčním systémem pro jízdu na dálnici (pouze pro korejský trh). Tento systém výrazně snižuje únavu řidiče a je založen na spolupráci řady systémů – adaptivního tempomatu ASCC (Advanced Smart Cruise Control), aktivního asistenta pro jízdu v jízdním pruhu LKAS (Lane Keeping Assistance System) v kombinaci s dalšími nově vyvinutými technologiemi.

G90 se může pochlubit také výjimečnou úrovní komfortu sezení. Inženýři vyvinuli první systém SPC (Smart Posture Caring) na světě, který poskytuje řidiči a cestujícím naprostý luxus. Inovativní systém ergonomického sezení automaticky určí optimální polohu pro postavu řidiče s minimálním zatížením i při cestování na dlouhé vzdálenosti.

Elektricky ovládané sedadlo řidiče v modelu G90 umožňuje měnit nastavení v 22 směrech a bylo schváleno německou organizací na podporu zdravých zad Aktion Gesunder Rücken. Sedadla VIP pro spolucestující jsou elektricky nastavitelná v 14 směrech, a zajišťují tak nejvyšší úroveň komfortu.

Mnohé prvky výbavy spoléhají na interakci s audiovizuálním systémem vozidla, včetně zobrazování na luxusním širokoúhlém 12,3“ displeji s vysokým rozlišením, umístěném na středové konzole. Tento displej hraje hlavní roli při usnadňování parkování a jízdy v městském provozu. Při parkování je aktivována digitální kamera s rozlišením 1,0 MPix, která sdílí displej s prostorovým kamerovým systémem AVM (Around View Monitor), jenž poskytuje přehled o situaci kolem vozu v rozsahu 360° s vysokým rozlišením.

Kvalita byla rozhodující rovněž při výběru audiosystému pro model G90. Lexicon Sound System poskytuje zážitek z poslechu jako v koncertním sále díky prostorovému zvuku Quantum Logic. Software Clari-fi obnovuje části zvukového záznamu ztracené při kompresi zvukových souborů, aby byl zaručen poslech nejvyšší v kvalitě Hi-Fi.

Klimatizační systém je rozdělen do 3 samostatně ovládaných zón v bohatě vybaveném interiéru a cestující mohou nabíjet své mobilní telefony prostřednictvím nejmodernější technologie bezdrátového nabíjení.

05 Odhlučnění

Inženýři definovali úroveň hlučnosti a vibrací jako hlavní oblast pro odlišení modelu G90 od konkurence a věnovali stovky hodin odstranění a utlumení každého zdroje hluku a realizaci dalších opatření pro zvýšení komfortu. Díky této obsedantní pozornosti, věnované detailům, se může Genesis G90 pochlubit nejnižší hladinou vnitřního hluku ve své kategorii, což je pozoruhodný úspěch v tomto velmi konkurenčním segmentu trhu luxusních vozů.

Hlavní cílem byla snaha poskytnout zákazníkům nejvyšší úroveň luxusu, mimo jiné použitím speciálních zvukově izolačních materiálů v celém interiéru a skeletu karoserie, nebo použitím vrstveného skla pro všechna okna. Snaha o minimalizaci hluku pneumatik vedla ke speciální konstrukci 19“ kol z lehké slitiny, která umožňuje tišší proudění vzduchu.

Důkladné odhlučnění se týká také podvozku luxusního sedanu, jehož nastavení bylo optimalizováno v testovacích centrech po celém světě. I ve vysokých rychlostech je díky tomu minimalizována úroveň vnitřní hlučnosti a vibrací karoserie.

06 Pohonné ústrojí

Nekompromisní testy se zaměřily na nastavení vozidla, které zajistí maximální radost z jízdy. Pohonné ústrojí tak nabízí pohotové reakce při zachování kultivovanosti pro řidiče a cestující.

Navzdory svým velkým rozměrům se může G90 pochlubit pozoruhodnou výkonovou charakteristikou. Zákazníci mají na výběr tři zážehové motory: V6 3,3 litru T-GDI (370 k); V6 3,8 litru GDI (315 k); nebo V8 5,0 litru GDI (425 k).

Jednotka V8 s výkonem 425 k a točivým momentem 519 N.m umožňuje sedanu zrychlení z 0 na 100 km/h za pouhých 5,7 sekundy. Motor V6 3,3 litru je první jednotkou Hyundai Motor s přeplňováním 2 turbodmychadly a nabízí suverénní výkony v celém rozsahu provozních otáček.

07 Technické údaje

Poznámka – Technické údaje a výbava na přání se mohou v jednotlivých regionech lišit

Motory:

Zdvihový objem (cm3)Výkon (k)Točivý moment (N.m)0-100 km/h (s)
3.3 V6 T-GDI 3342 370 510 6,2
3.8 V6 GDI 3778 315 397 6,9
5.0 V8 GDI 5038 425 519 5,7

* Uvedené hodnoty jsou předběžné hodnoty výrobce platné pro korejský trh. Technické údaje na ostatních trzích se mohou lišit.

Globalpr@hyundai.com

TZ-31