Zcela nový Hyundai Tucson – Změna vnímání prostřednictvím odvážného designu a techniky

03.03.2015

Stručně

• Zcela nový Tucson představuje pro značku Hyundai v Evropě výrazný krok kupředu
  • Nový model navazuje na úspěšná SUV Hyundai, jichž bylo v Evropě prodáno přes milion vozů
  • Odvážný a atletický exteriér vytváří SUV s jedinečným vzhledem
  • Ušlechtilý interiér kombinuje eleganci s ergonomií
  • Velkorysý interiér díky efektivnímu využití obestavěného prostoru
  • Praktická výbava a konektivita přizpůsobená potřebám zákazníka
  • Nový navigační systém se službami TomTom LIVE a sedmiletým předplatným aktualizací zdarma
  • Kompletní výbava v oblastech aktivní a pasivní bezpečnosti
  • Široká nabídka motorů s výkony od 115 k do 186 k
  • Nový podvozek pro Evropu zaměřený na jízdní komfort a jízdní dynamiku
  • Všechny varianty pro evropský trh budou vyráběny v Evropě

Nejnovější SUV Hyundai představuje výrazný krok vpřed

Hyundai Motor dnes odhalil své zcela nové kompaktní SUV Tucson. Toto vozidlo změní vnímání značky svým odvážným a atletickým designem a rozsáhlým využitím inovativní techniky.

Značka Hyundai má v Evropě velké ambice. Zcela nový Tucson je odvážným novým vozem a poslem naší značky, který vdechuje život našemu sloganu ‚New Thinking, New Possibilities‘. Svým skvělým designem a vyspělou technikou představuje další krok vpřed pro vozy značky Hyundai v Evropě. A jako celek nabízí zákazníkům hodnotu, která překoná jejich očekávání,“ poznamenal Jochen Sengpiehl, viceprezident společnosti Hyundai Motor Europe, zodpovědný za marketing.

Nový model navazuje na úspěšná SUV

Hyundai Motor dodal evropským zákazníkům více než jeden milion vozů SUV od roku 2001, kdy byl zahájen prodej první generace modelu Santa Fe. Hyundai tak potvrdil své kvality na rostoucím trhu SUV v Evropě. Zcela nový Tucson bude pro evropský prodej značky Hyundai velmi důležitý, protože segment C-SUV představoval 22 % jejího prodeje v roce 2014.

Odvážný a atletický exteriér vytváří SUV s jedinečným vzhledem

Design vyjadřuje našeho progresivního ducha i vášeň a transformuje naši značku. Zcela nový Tucson má odvážný atletický vzhled díky ladným plochám, svalnatým proporcím, ostrým liniím a – to je nejdůležitější – nejnovější generaci naší typické šestiúhelníkové masky chladiče,“ řekl Peter Schreyer, prezident a šéfdesignér společnosti Hyundai Motor Group.

Přídi zcela nového modelu Tucson dominuje maska chladiče Hyundai v charakteristickém šestiúhelníkovém designu, na kterou navazují světlomety LED, čímž vzniká osobitá značková identita. Horizontální lišta ve tvaru křídla v předním nárazníku, do něhož jsou integrovány světlomety LED pro denní svícení, propůjčuje vozu jedinečný styl a vizuálně umocňuje široký rozchod kol.

Posunutím střešních sloupků A dozadu došlo k jejich vizuálnímu oddělení od poměrně dlouhé kapoty motory. Tím je zdůrazněn elegantní profil tohoto vozu. Směrový tvar podběhů kol přispívá k agilnímu a dynamickému vzhledu, který vytváří dojem pohybu, dokonce i u stojícího vozu. Expresivní charakterová linie ve tvaru písmene Z – nad podběhem zadního kola, vytváří skulpturální boční profil a stabilní dojem. Záď má čistý design s horizontálními liniemi, které procházejí od podběhů zadních kol a jsou zvýrazněny štíhlými koncovými svítilnami.

Zcela nový Tucson se bude dodávat v Evropě v 11 elegantních barvách karoserie, mezi něž patří jeden nemetalický lak (bílá Polar), sedm metalických laků (modrá Ara, modrá Ash, šedá Micron, Moon Rock, šedá Thunder, bílá Sand, červená Ultimate) a tři perleťové laky (Ruby Wine, černá Phantom, stříbrná Platinum).

Ušlechtilý interiér kombinuje eleganci s ergonomií navozující smyslné pocity

V celém interiéru se cestující setkávají s novými měkkými, velmi kvalitními materiály a jeho uspořádání bylo podrobeno rozsáhlým testům z hlediska ergonomie, aby bylo zajištěno snadné ovládání a sympatické prostředí, pro celkově příjemné pocity i jízdní zážitky. Moderní jednoduchost středové konzoly je zdůrazněna její horizontální orientací a ušlechtilá atmosféra interiéru se vyznačuje ještě větší sofistikovaností.

Přední sedadla jsou vybavena dlouhými sedáky a zákazníci si je mohou objednat s elektrickým seřizováním polohy, vyhříváním a odvětráváním. Na přání dodávaná vyhřívaná sedadla vzadu s nastavitelným sklonem opěradel a nové výdechy ventilační soustavy zvýší komfort pro cestující na zadních sedadlech.

Zákazníci v Evropě budou mít na výběr tři sofistikované barvy interiéru: černá Oceandis, béžová Chai a červená Wine. Černý interiér Oceandis je k dispozici s čalouněním z tkaniny nebo z velmi kvalitní černé kůže. Elegantní interiér v odstínu béžová Chai je dvoubarevný a jeho béžová spodní část přístrojové desky ladí s čalouněním z tkaniny nebo kůže. Eleganci interiéru umocní exkluzivní kůže v odstínu červená Wine.

Velkorysý interiér, díky efektivnímu využití obestavěného prostoru

Zcela nový Tucson, postavený na kompletně nové podvozkové platformě, nabízí v segmentu
C-SUV velkorysé rozměry interiéru. Chytré využití obestavěného prostoru znamená vynikající poměr mezi vnějšími a vnitřními rozměry, stejně jako optimalizovaný prostor pro cestující a zavazadla. Komfortní a vzdušný vnitřní prostor nabízí pozoruhodný objem zavazadlového prostoru 513 litrů, se všemi sedadly ve vzpřímené poloze.

Praktická výbava a konektivita přizpůsobená potřebám zákazníka

Mezi nové prvky komfortní a praktické výbavy zcela nového modelu Tucson patří chytré elektricky ovládané zadní výklopné víko (otvírá se při příchodu osoby s klíčkem), bezklíčový přístupový systém a spouštění motoru tlačítkem, elektrická parkovací brzda a chytrý parkovací asistent SPAS (Smart Parking Assist System) s funkcí paralelního i příčného parkování.

Středová konzola má tvar křídla s důrazem na horizontální linie a díky své orientaci na řidiče nabízí excelentní ergonomii. Panel přístrojů je umístěn blíž k čelnímu oknu, aby byla zajištěna vynikající čitelnost a minimální odvádění pozornosti. Středovému panelu vévodí velký 8“ displej s matným povrchem pro novou generaci navigačního systému, která je více než třikrát rychlejší než předchozí verze ve vozech Hyundai. Navigační systém navíc nabízí větší počet variant trasy a používá mapové podklady uložené na paměťové kartě SD s možností rychlé aktualizace. Dodává se s bezkonkurenčním sedmiletým předplatným služeb TomTom LIVE zdarma, včetně služeb TomTom Traffic, Places, Speed Cameras a Weather. Řidič tak ušetří čas vyhledáním nejrychlejší trasy s využitím dopravního zpravodajství v reálném čase a dostává upozornění na stacionární i mobilní měření rychlosti (v závislosti na zemi), jakož i informace o specifických službách a firmách v příslušné lokalitě i informace o počasí. K dispozici je také nové digitální rádio DAB+ se 6 reproduktory. Vstupy USB a AUX na středovém panelu umožňují připojení přenosných zařízení.

Kompletní výbava v oblastech aktivní a pasivní bezpečnosti

Zcela nový Tucson je díky novým technickým řešením jedním z nejlépe vybavených vozidel ve svém segmentu, co se týče bezpečnosti. Mezi novinky patří systém autonomního nouzového brzdění AEB (Autonomous Emergency Braking) se třemi provozními režimy: chodec, město a mimo město. Kdykoli tento systém detekuje nebezpečné přibližování vozu k osobě nebo vozidlu vpředu, v nízkých i vysokých rychlostech, aktivuje automatické brzdění.

Asistent pro jízdu v jízdním pruhu LKAS (Lane Keeping Assist System) navíc aktivně zasahuje do řízení, aby zabránil nechtěnému opuštění jízdního pruhu, zatímco systém RTCA (Rear Traffic Cross Alert) snímá radarem oblast za vozidlem v rozsahu 180° a upozorňuje řidiče na vozidla přijíždějící z obou stran. Systém sledování slepého úhlu BSD (Blind Spot Detection) pomáhá řidičům zaznamenávat pohyb vozidel v bezprostředním okolí vozu, zatímco funkce rozpoznávání rychlostních limitů SLIF (Speed Limit Information Function) sleduje dopravní značky, omezující rychlost, nad vozovkou i na jejím okraji a informuje o nich řidiče. Systém aktivní kapoty AHS (Active Hood System) nadzdvihne kapotu motoru, aby se ztlumil dopad chodce nebo cyklisty, při vzájemné čelní kolizi.

Široký výběr hospodárných motorů*

Zcela nový Tucson bude nabízen s paletou motorů, která bude patřit mezi nejširší ve své třídě. Nabídka bude zahrnovat dva zážehové motory 1.6 GDI/132 k a 1.6 T-GDI/175 k a tři vznětové jednotky 1,7 l /115 k, 2,0 l/136 k a 2,0 l/ 186 k. Nový přeplňovaný motor 1.6 T-GDI s výkonem 175 k poskytuje maximální točivý moment 265 N.m od 1500 do 4500 min-1 a lze jej kombinovat s šestistupňovou mechanickou převodovkou nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou (7DCT), která disponuje režimy plně automatizovaného řazení, nebo manuálního řazení.

Vznětový motor o výkonu 115 k poskytuje maximální točivý moment 280 N.m od 1250 do 2500 min-1 a je nabízen výhradně s šestistupňovou mechanickou převodovkou, pohonem předních kol a hospodárným systémem stop-start. Dvoulitrový turbodiesel přeplňovaný turbodmychadlem s nízkou setrvačností je nabízen ve dvou výkonových verzích. První z nich je vyladěna na nejvyšší výkon 136 k a maximální točivý moment 373 N.m při 1500 až 2500 min-1. Výkonnější verze se 186 k se může pochlubit pozoruhodným maximem točivého momentu 402 N.m od 1750 do 2750 min-1. Obě varianty jsou vybaveny bezúdržbovým zásobníkovým katalyzátorem pro snižování emisí NOx.

Zážehový motor 1,6 T-GDI a vznětový motor 2,0 litru může být kombinován se systémem pohonu všech kol, který přenáší při normální jízdě 100 % točivého momentu na přední kola a v závislosti na provozních podmínkách může automaticky přenášet až 40 % hnací síly na zadní kola. Manuálně volitelný režim Lock mění rozdělení točivého momentu na neměnných 50:50 % pro zvýšení stability v nízkých rychlostech.

Všechny motory byly vylepšeny z hlediska provozních vlastností a hospodárnosti, jakož i emisí, které jsou v souladu s emisní normou Euro 6. Pro vybrané motory je k dispozici hospodárný systém start-stop společnosti Hyundai Motor.

Nový podvozek pro Evropu zaměřený na jízdní komfort a jízdní dynamiku

Podvozek zcela nového modelu Tucson byl vyvinut pro evropské zákazníky se zaměřením na jízdní komfort bez kompromisů v oblasti jízdní dynamiky. Nový elektrický posilovač řízení pracuje precizně a bezprostředně, zatímco nové zavěšení a odpružení kol nabízí vysokou úroveň komfortu pro klidnou jízdu.

Hyundai vyvinul všechny prvky podvozku s cílem zvýšit jízdní stabilitu ve vysokých rychlostech a při průjezdu zatáčkami. Zároveň maximálně využil výhod dlouhého rozvoru (2670 mm) a širokého rozchodu kol pro optimalizaci jízdních vlastností a ovladatelnosti na evropských silnicích v souladu s preferencemi a potřebami zákazníků.

Nový systém řízení s elektrickým posilovačem MDPS (Motor-Driven Power Steering) je vybaven nově vyvinutým softwarem a elektromotorem na hřebenové tyči. Výsledkem jsou rychlé a bezprostřední reakce.

Nová funkce DMS (Drive Mode Select) u samočinné převodovky nabízí zákazníkům dva jízdní režimy – Normal a Sport – s odlišnou charakteristikou pro řízení, škrticí klapku, motor a převodovku.

Všechny vozy Tucson pro Evropu budou vyráběny v Evropě

Hyundai Motor bude vyrábět 100 % zcela nových vozů Tucson, prodávaných na evropských trzích, ve svém výrobním závodě v České republice a v rámci své strategie zaměřené na tento region. Důvěra značky Hyundai v kvalitu výroby ve svých evropských výrobních závodech, je patrná z bezkonkurenční pětileté záruky bez omezení počtu ujetých kilometrů, nabízené standardně pro všechny zcela nové vozy Tucson.

Veškerý vývoj včetně testování evropské verze zcela nového modelu Tucson probíhal v Evropě.

Zcela nový Tucson se po své světové premiéře na Ženevském autosalonu 2015 začne v Evropě prodávat ve druhé polovině roku 2015.

Předběžné technické údaje

186 k/4000 min-1

6MT/6AT

4WD

Více informací včetně fotografií a videí naleznete na www.HyundaiEuropeNews.eu .